2012. január 2., hétfő

Köszöntő

Már a fenti Dobzhansky idézet is jelzi, hogy az evolúció egy nagyon fontos jelenség az élővilágban, és mint általában minden fontos dologgal, így az evolúcióval kapcsolatosan is, szinte mindenkinek határozott véleménye van. Ma már nagyon sokan elfogadják az evolúciót, azonban még mindig jelentős azoknak a száma, akik elutasítják. Gyakori tapasztalat, hogy az evolúciót elutasító embereknek téves elképzelésük van az evolúcióról. A viták kiindulási problémája, hogy sokan eltérő dolgot értenek evolúción. Az evolúció szónak nagyon sokféle jelentése van, de amikor az élővilággal kapcsolatosan használjuk, akkor BIOLÓGIAI EVOLÚCIÓról beszélünk, amelyet valahogy így határozhatunk meg:

A biológiai evolúció az élőlénycsoportok öröklődő tulajdonságainak egymást követő generációkon keresztül bekövetkező változása (módosulása). Az élőlénycsoportok – populációk vagy fajok – ősi populációk vagy fajok szétválásával jönnek létre, majd egymástól függetlenül tovább módosulnak. Ezért hosszútávon az evolúció a különböző származási vonalak létrejöttét jelenti a közös ősökből, folyamatos változásokon keresztül.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az evolúció populációkra, és nem egyedekre vonatkozik, valamint azt, hogy az evolúciós változások örökletes genetikai változások.

Remélem, hogy a fentiek jó kiindulási pontot jelentenek a beszélgetés elkezdéséhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése