2012. január 10., kedd

Az alsó gégeideg evolúciós kalandozásai

A gége beidegzésében két idegpár vesz részt. A felső gégeidegpár a gége felső részéhez, az alsó gégeidegpár pedig az alsó részéhez fut. Mindkét idegpár a bolygóidegből ágazik le – nem elhanyagolható különbséggel.
A bolygóideg az agytörzsből indul ki, és testünk távoli pontjaira is eljutva, számos szervünk beidegzéséről gondoskodik. A felső gégeidegek leágazási pontja a gégével szemben található, így ezek igen rövid, mindössze néhány centis utat futnak be. Ugye, eddig minden egyszerű és logikus. Szinte tervezni sem lehetett volna jobban. Vagy mégis? Hasonló egyszerűséget és logikus lefutást várnánk az alsó gégeidegektől is, de amint ezt a mellékelt ábra mutatja, a valóságban egészen mást tapasztalhatunk. Az alsó gégeidegek a lehető legrövidebb út helyett sokkal távolabb ágaznak le a bolygóidegből, majd jobboldalon a kulcscsont alatti verőeret, baloldalon pedig az aortát megkerülve visszafutnak a nyakba, hogy végül visszataláljanak a gége alsó részéhez és elvégezzék annak beidegzését. Abszurd! Nesze neked tökéletes tervezés!

No, persze valaki mondhatná, hogy nem kell ezt annyira felfújni, hisz a különbség mindössze 20-30 cm idegnyúlvány. Nálunk, embereknél igen, de a zsiráfnál ez már 5-6 méter, és ott voltak még szegény szauropodák is. Az alábbi videón Richard Dawkins és munkatársai demonstrálják az alsó gégeideg vándorútját a zsiráfban.

Megmagyarázná valaki, hogy mi az oka az alsó gégeideg evolúciós kalandozásának? Van, vagy lehet ebben logika?

1 megjegyzés:

  1. A dolog evolúciós logikája meglátásom szerint a különböző területek beidegzések legendás konzervativizmusában keresendő (lásd emlős hallószerv beidegzése). Az ősi gerincesekben a gége alsó részével homológ képletek és az aortaívnek megfeleltethető keringési elemek minden valószínűség szerint egymáshoz sokkal közelebb, esetleg más konfigurációban helyezkedtek el, ami a most furcsának ható elrendezést az evolválódó idegrendszer számára logikussá tette.

    VálaszTörlés