Amerikai kutatók egy új egértörzset hoztak létre 40 generáción keresztül tartó szelektív szaporítással. Az állatok minden rágcsálónál több alkoholt isznak, és különböző lehetőségek közül az alkoholt választják, és örömmel tivornyáznak. Korábbi egérvonalak a vizet preferálták az alkohollal szemben, és alkoholt vagy csak akkor ittak, ha mást nem ihattak, vagy csak kényszerítésre. Az új törzs lehetővé teszi a kutatók számára, hogy tanulmányozhassák az alkoholos befolyásoltság alatti agyműködést, valamint az alkohol toxikus hatásait. Tehát kiváló kísérleti modellként használhatók az alkoholizmus tanulmányozására.
Nagyon érdekes. Lehet tudni, hogy a szelekció milyen irányba változtatta az anyagcserét? Lehet egyszerűen csak az alkohol-dehidrogenáz mértéke növekedett meg?
VálaszTörlésVéralkohol szintjük felmegy a humán legális érték 3-4-szeresére, és mutatják a "részegség" jellegzetes tüneteit.
VálaszTörlésErről a "pókok különböző narkotikumok hatása alatt" című képsorozat jut eszembe....
VálaszTörlésŐk is rátalálnak a jóra! :)
VálaszTörlésNa de azok a hálók,amiket szőttek...félelmetes...:)
VálaszTörlésÉn arra lennék kíváncsi, hogy ki lehet-e így tenyészteni olyan populációt, ami "immúnis" az alkoholra, és mindegy mennyit isznak, nem rúgnak be tőle.
VálaszTörlésErre célzott András hozzászólásában. Mivel az alkohol erős méreg a sejtek számára, ezért teljes rezisztencia lehetetlen. Átlagosnál rezisztensebb állapot elképzelhető pl. úgy, hogy megemelkedik az alkoholbontó enzim, az alkohol-dehidrogenáz szintézise, vagy aktivitása.
VálaszTörlésÉrtem, köszönöm a választ!
VálaszTörlés