2012. január 22., vasárnap

Génátadás emberből baciba


Nem szaporodás útján történő génátadás gyakori jelenség az élővilágban. Számtalanszor megfigyelték már különböző baktériumok között, de élesztő és baktériumsejtek, valamint baktériumok és növények között is. A biológiában horizontális génátadásnak nevezik ezt a jelenséget. Amerikai kutatók mostanában új eredménnyel álltak elő: emberi DNS darabot találtak a trippert (népies nevén kankót) okozó baktérium, a Neisseria gonorrhoeae genomjában. Az emberben és a baktériumban talált szekvencia nagyfokú azonossága/hasonlósága miatt, valamint azért, mert a baktérium populációknak csak 11%-ban lehet kimutatni, arra lehetett következtetni, hogy a szekvencia átjutása evolúciós távlatokban viszonylag friss eseménynek számít.
További érdekesség evvel a baktériummal kapcsolatban, hogy talán a legerősebb élőlénynek tekinthető: saját testsúlyának százezerszeresét képes elhúzni.

2 megjegyzés:

  1. megkérném a kedves Deák Urat, hogy magyarázza el, hogy miről szól a következő cikk:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21790653

    válaszát előre köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A közlemény morfológiai és immunohisztokémiai vizsgálatok alapján azt feltételezi, hogy a korábban spermatocita eredetűnek gondolt hereráktípus sperma őssejtekből származhat.

      Nem tudom, mennyire járatos a hímivasejt képződésben. Nagyon röviden: a hímivarsejtek a here kanyarulatos csatornáiban zajló osztódások során képződnek. A folyamat elején a csírasejtek növekednek, majd osztódnak (mitózissal), és ennek eredményeként létrejönnek a spermatogóniumok. Ezek még diploid sejtek, amelyek további mitótikus osztódással spermatocitákat hoznak létre, amelyek meiótikus (számfelező) osztódással hozzák létre a spermatidokat. A folyamat végén a spermatidok érett spermiumokká alakulnak át, amit spermiogenezisnek nevezünk.

      Ennek tükrében a közlemény lényege, hogy a szeminoma típusú hererák forrását a hímivarsejtképződés korábbi szakaszára helyezi.

      Törlés