2012. február 4., szombat

Tetvek evolúciója utal az emberi ruházkodás kezdetére

A szárazföldi emlősökön élősködő tetvek egy-egy fajra specializálódtak, ezért tudományosan obligát ektoparazitáknak nevezik őket. Általános tulajdonságuk, hogy a bőrön keresztül, vérszívással táplálkoznak. Érdekes, hogy míg a legtöbb emlősön egyetlen tetűféleség található, addig az emberen háromféle, és ezek eltérő testtájakon élnek: a fejtetű a hajzatban, ruhatetű a ruházat belső felületén és a lapostetű, az ágyékszőrzetben.

Örökítő anyaguk vizsgálatából kiderült, hogy az emberi ruhatetű a fejtetűből alakult ki 83-170 ezer évvel ezelőtt, tehát ebben az időszakban már általános volt a ruházkodás, mert a ruhatetvek kizárólag a ruházathoz adaptálódtak. A fejtetű legközelebbi rokona csimpánzokon él, ezért feltételezhető, hogy fajunk kialakulása óta együtt él velünk.
Ennél kínosabb a lapostetű misztikus eredete az emberi evolúció folyamán. Úgy tűnik, hogy ez a faj nem őshonos az emberen, és elsősorban szexuális úton szerezhető be, gyakran egyéb nemi úton terjedő fertőzésekkel együtt. A lapostetű legközelebbi rokona a gorillatetű (Bele se gondolj!)
A vizsgálati eredményekből arra is következtetni lehet, hogy az emberek jóval azt követően kezdtek el ruházkodni, hogy elvesztették testszőrzetüket. Ez utóbbit, más jellegű vizsgálatok alapján, kb. egy millió évvel ezelőttre teszik.

2 megjegyzés:

  1. mit kell ezekről a ruhatetvekről tudni?
    hogyan dolgoznak "munka" közben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bence, utólag kiegészítettem a szöveget, így talán választ kapsz kérdésedre is.

      Törlés