2012. február 14., kedd

Génkövületek

Jelenleg már néhány százra tehető azoknak a fajoknak a száma, amelyeknek teljes genomszekvenciája ismert. Ezek általános jellemzője, hogy sok ún. PSZEUDOGÉN-t tartalmaznak, azaz olyan géneket, amelyek szekvenciájuk alapján könnyen azonosíthatóak, azonban a szekvenciájukban évmilliók alatt felgyülemlett mutációk miatt működésképtelenek. Tulajdonképpen gén-kövületeknek is tekinthetjük őket. A pszeudogének nyilván működőképesek voltak valamikor, a mai élőlények távoli őseiben, de az evolúció folyamán feleslegessé váltak, így a természetes szelekció nem védte őket a mutációs inaktiválódástól.

Jól ismert példa a pszeudogének evolúciójára az L-gulonolakton oxidáz, vagy GULO gén esete. Ez a gén sok emlősben szerepet játszik a C-vitamin gyártásában. Az ember és a többi főemlős azonban nem képes saját C vitamint készíteni, mivel GULO génjük működésképtelenné, azaz pszeudogénné vált. Érdekes, hogy nemcsak a gén azonos a főemlősökben, hanem pszeudogénné válást előidéző mutációk jelentős része is.

A pszeudogének puszta léte egy nagyon fontos dolgot bizonyít: az élőlények közös őstől való származását. Mivel a pszeudogének génváltozatok, evolúciós elmélet nélkül nagyon nehéz lenne megmagyarázni, hogyan kerülhettek azonos pszeudogének különböző fajokba.

4 megjegyzés:

  1. most olvastam egy rövid tanulmányt a Turing egyenletről. A kedves doktor Úr a bevezetőben azt írta, hogy a biológiában egyáltalán nem használnak egyenleteket. Ez most egy új jelenség kezdete vagy mi is ez az egyenlet? Szívesen olvasnék erről egy posztot, ha még szokott ide benézni. Látom sajnos nem aktivizálja magát a népség, pedig lehetnénk annyira hálásak, ha már egy könyvet kisorsoltak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bence,azt biztosan nem írtam, hogy a biológiában egyáltalán nem használnak egyenleteket, mert ez nem lenne igaz. Azt írhattam, hogy a biológiai folyamatokat általában nem lehet leírni egyszerű egyenletekkel. Ha jól emlékszem, a Turing egyenlet az állatok foltosságának kialakulását írja le. Ez azonban egy jelentős leegyszerűsítése a valós helyzetnek, amit teljes részletességgel még ma sem ismerünk.

      Törlés
  2. Egy másik érdekes dolog ami kényes lehet a kreacionistáknak az a sziláscetekben lévő fogzománc kialakításáért felelős pszeudogének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk! Általában a pszeudogének léte megmagyarázhatatlan a kreácionista elképzelések szerint.

      Törlés