2013. szeptember 13., péntek

David Attenborough szerint megállt az emberi faj biológiai evolúciója

Világszerte milliók ismerik és szeretik David Attenborought olyan nagysikerű ismeretterjesztő filmjei után, mint amilyenek az Élet a Földön, Az élő bolygó, vagy Az élet megpróbáltatásai voltak. A híres személyiség egy mostanában megjelent beszélgetésben meghökkentő kijelentést tett: A Darwin által felfedezett természetes szelekciós elv alapján az ember evolúciója leállt.

"Kiiktattuk a természetes szelekciót avval, hogy képesekké váltunk a világra jött csecsemők 95-99 százalékának életben tartására. Az egyetlen faj vagyunk, amely gátat szab a természetes szelekció szabad akaratának" – mondta.

Röviden: Attenborough téved!

Nem állt meg (szerencsére) az ember evolúciója és a természetes szelekciót sem iktattuk ki. Avval, hogy az újszülöttek 95-99 százaléka életben marad, éppen növekszik a változékonyság, ami az evolúció nyersanyagát jelenti. Ugyanakkor az embrionális fejlődés során érvényesülő természetes szelekció továbbra is korlátlanul érvényesül. Kijelentésében Attenborough egyenlőségjelet tesz a természetes szelekció és az evolúció közé, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a természetes szelekción kívül más folyamatok is működnek, mint például génáramlás, genetikai sodródás és mutációk, amelyek szintén hajtják az evolúciót.
Éghajlat, geológiai folyamatok, időjárás, katasztrófák, járványos betegségek, paraziták és a táplálékunkat jelentő növények és állatok, és sok egyéb dolog mind-mind befolyásolják evolúciónkat a természetes szelekción keresztül. A környezetünket alkotó és szervezetünkben található élőlények milliárdjai folyamatosan evolválódnak. Mivel mi is részei vagyunk az élet szövevényes hálózatának, így a többi élőlényhez hasonlóan mi is folyamatosan evolválódunk. Evolúciónk egy kibontakozó folyamat, amit visszatekintve megismerhetünk, de pontos irányát senki sem tudhatja.

3 megjegyzés:

  1. Meghökkentő "tények :D :D" a vasárnapi húsleves kanalazgatása mellé:
    http://orokelet.com/nincs-evolucio/

    Amiről rögtön ez jutott eszembe: http://80couches.com/wp-content/uploads/2013/07/Crocoduck1.jpg

    Illetve ennél már csak azt tartom szomorúbbnak, hogy a google találatai között kiemelt hirdetés gyanánt szerepelt ezen eszmefuttatás, a következő szlogennel: "Evolúció, a nagy átverés - Megdöbbentő tények‎"....valóban megdöbbentett engem is. :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Szabi! Szerencsére a vasárnapi húsleves után néztem meg az üzenetedben ajánlott oldalt, és így némi humorral tudtam fogadni azt a mérhetetlen ostobaságot és tudatlanságot, ami abból sugárzik. A XXI. században... :(

      Törlés
  2. A poszthoz még annyit, hogy a szexuális szelekció nagy valószínűséggel működik. Ha jól tudom, egyes vizsgálatok szerint a házasságból született gyerekeknek kb 17% nem a férjtől van. Lehet, hogy a háttérben erősebb a poligámia, mint ahogy ránézésre gondolnák. Ha így van, akkor vannak férfiak, akik sokkal nagyobb arányban vesznek részt a következő generáció "létrehozásában" mint mások. Ha ennek genetikai háttere van, akkor máris kész az evolúció.

    VálaszTörlés