2013. április 16., kedd

Evolúciós medicina - Patogénekkel szembeni küzdelem


Mikroorganizmusok elképesztő forma és működési gazdagságban vannak jelen a természetben. Számukat még megbecsülni sem lehet. Elterjedésüknek még más élőlények sem szabnak határt, hisz például az emberi szervezetben is az összsejtszám 9/10-ét teszik ki. Közülük sokan nem kifejezetten a mi érdekeink szerint élnek és tevékenykednek, ezért megbetegíthetnek bennünket. Az ilyen mikroorganizmusokat patogéneknek nevezzük. A természetes szelekció nem képes tökéletesen megvédeni bennünket ezekkel szemben, mert a patogének sokkal gyorsabban evolválódnak, mint mi.
Ezt talán jól érzékelteti a közönséges bélbaktérium, az Escherichia coli példája, amely gyors szaporodásának köszön-hetően egyetlen nap alatt annyit fejlődhet, mint mi, emberek ezer év alatt.
A mikroorganizmusok elleni harcban csodafegyvernek számítottak az antibio-tikumok. Az 1940-50-es években még úgy tekintettek rájuk, hogy segítségükkel megoldható lesz az emberiség kórokozók elleni harca. Ekkor sikeresen alkalmazták őket olyan baktériumok által okozott betegségek gyógyításában, mint a tuberkulózis, vagy tüdőgyulladás, de jelentősen csökkentették a járványos fertőzések áldozatainak számát is. Sajnos a rezisztencia kialakulása megváltoztatta ezt a helyzetet: az antibiotikumok aranykora rövidnek bizonyult. A mikrobák visszatértek a természetes szelekció által kifejlesztett ellenszerükkel, az antibiotikum-rezisztenciával.
Szerencsére az evolúciós szemléletmód és evolúciós biológiai ismeretek felhasználása az antibiotikumok alkalmazásában lassíthatja a rezisztencia kialakulását.

3 megjegyzés:

 1. Áh, ilyen nincs is, csak isten, az órás mester belenyúlt egy kicsit, nehogy mán azt higyjük, nekünk mindent lehet. Evolúció - átok a neved! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Evolúció - átok a neved! :D"
   No, persze csak akkor, ha az ember kialakulását magyarázzuk vele. Egyébként ugyanazok, akik átoknak tekintik az emberre vonatkoztatva, előítéletek nélkül megpróbálják ráeröltetni az élettelen természetre és minden másra is.

   Törlés
 2. Really Good Work Done By You...However, stopping by with great quality writing, it's hard to see any good blog today.
  HQLicense
  Gravit Designer Crack

  VálaszTörlés