2012. május 25., péntek

Javasolj egy témát!

Kedves rendszeres és rendszertelen olvasók, és blogtársak! Minden blogjegyzet után reménykedve várom, hogy megélénkül a hozzászólások, vélemények száma, de ez eddig ritkán következett be, noha a blog napi látogatóinak száma folyamatosan emelkedik. A remélt nagyobb aktivitás érdekében most eggyel magasabb szintre emelem kapcsolatotokat a bloggal, ezért a következő kérés MINDENKIHEZ szól: javasoljatok olyan témákat, amelyekről olvasni szeretnének itt.

Az irányelv nagyon egyszerű:
- Javaslatod kapcsolódjon a genetikához, vagy a biológiai evolúcióhoz (legyen a blog témájához közelálló)!
- Javaslatod ne legyen nagyon kellemetlen, vagy másokat indokolatlanul bántó!

Ígérem, hogy a kapott témákat igyekszem majd figyelembe venni, és feldolgozni a jövőbeni jegyzetek elkészítésekor.

12 megjegyzés:

  1. Üdv!

    Engem érdekelnének a Maynard Smith féle evolúciósan stabil stratégiák (ESS).
    szívesen olvasnék rá példákat is.

    Továbbá szerintem még érdekes téma lehet a nemek arányának kialakulása (meg egyáltalán a nemek kialakulása).

    Ami viszont a leginkább érdekelne, csak sajnos nem találok magyarul írásokat erre vanatkozólag, hogy az emlősöknél hogy alakult ki az eleven szülés.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. meg hogy az ádámcsutka, az miért alakult ki, és miért csak a férfiaknál.

      Törlés
  3. Nekem a kihalásra ítélt szerveinkról szóló bejegyzések tetszettek. Valami ilyesmit szívesen olvasnék. Nem csak az ember vonatkozásában, hanem általánosan olyan szervekről, anatómiai struktúrákról az állatvilágban, amik csak evolúciós szempontból nyernek értelmet.

    Ahogy olvastam a kommenteket ezek a bejegyések máskonak is tetszettek. Köszönjük! :D

    VálaszTörlés
  4. Mivel többször felmerült az ID is, esetleg lehetne olyan szervekről írni, amelyek "megtervezése", elhelyezkedése, teljesen logikátlan, viszont ha megnézzük, hogyan változ(hat)ott az evolúció során, érthetővé válik, miért olyan, milyen. Én sem csak emberi szervekre gondolok.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az eddigi javaslatokat! Jegyzem őket, és valamennyit igyekszem figyelembe venni a témaválasztásnál.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap egy illető kérdezte tőlem, hogy a genetika hogyan és mivel bizonyítja az evolúciót. Mivel ehhez a részéhez a témának nem igazán értek, szerintem jó ötlet lenne ebben a témában is egy átfogó írás.

    VálaszTörlés
  7. 1. Miért nem élnek minden faj egyedei sokáig? Hosszabb élet = több utód
    2. Miért nem vált a prédaállatok húsa mérgezővé, rossz ízűvé ragadozóik számára? nem eszik meg őket = több utód

    VálaszTörlés
  8. Engem is leginkább az ID elleni érvek érdekelnének, főleg olyanok, amikre nem mondhatja rá senki, hogy az a Sátán műve, hanem csak Isten helyezhette el. Mint a csökevényes szervek, tervezési hibák, vagy épp az emberi kettes kromoszóma fúziója.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztián, csökevényes szervekről, "tervezési hibákról" és a humán 2. kromoszómáról már volt szó korábbi bejegyzésekben. Ettől függetlenül igyekszem hasonló témákat felvetni a jövőben is.

      Törlés
  9. Van egy téma ami mindenképpen érdekelne. (ha volt már akkor hozzászólásomat tekintsük tárgytalannak!)
    Van egy gyíkfaj, ahol nincsenek hímek, csak nőstények- azonban ahhoz hogy a megtermékenyülés sikeres legyen imitálniuk kell a párzó mozdulatokat. Volt erről egy műsor a Spektrumon... A kérdésem az lenne, hogy mennyiben lehet evolúciós előny az, ha csak egy nem lenne? Ugyanis azzal hogy két nem létezik (pl. emberek között) 50% az esélyünk arra hogy egy random ember, akit meglátunk az utcán ellenkező nemű legyen és párosodhassunk vele- ezzel szemben ha 3 nem lenne akkor már 66,6666...(...)% lenne az esélye annak, hogy az ellenkező nemek valamelyikéhez tartozik...stb. Ellenben ha pedig csak egy nem lenne, akkor 100% lenne hogy a random egyed aki velünk szembe jön megfelelő nemmel rendelkezne ahhoz, hogy párosodjunk vele. Tehát a kérdésem a következő lenne: Miért épp két nem? Miért nem egy? Miért nem 3?

    VálaszTörlés
  10. Szerintem lehetne egy olyan sorozatot indítani amiben a Természet IQ-ja című krisnás propaganda film állításait cáfoljuk meg.

    Illetve megemlítenénk olyan "intelligens" tervezőre utaló dolgokat mint a pszeudogének és a koala erszénye.

    VálaszTörlés