2012. március 4., vasárnap

32000 éves tetszhalottat keltettek életre

32000 évvel ezelőtt elpusztult keskenylevelű habszegfű (Silene stenophylla) terméséből sikerült orosz kutatóknak növényt létrehozniuk. A termések folyamatosan fagyott talajrétegekben talált földalatti üregekből származnak, amelyeket hajdanán élt földimókusok ástak táplálékuk elrejtésére. A képen látható növények regenerációjához, kutatók a még éretlen termésekből embrionális szövetet vettek és laboratóriumi körülmények között palántákat neveltek belőlük, majd ezeket elültették. A munkáról szóló tudományos közlemény a PNAS amerikai szakfolyóiratban jelent meg.
Jelenleg tehát a keskenylevelű habszegfű a legősibb életre kelt növény. Ez a munka nem mellékesen felhívja a figyelmet a Föld tartós fagy állapotában lévő területeinek jelentőségére.

4 megjegyzés:

  1. Össze fogják vajon vetni az újjáélesztett és mostani egyedeket DNS-ük alapján, hogy az evolúció során menynire változott? Vagy nem érdekes dolog annyira?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, folyamatban van az összehasonlítás. A százával megszekvenált genomokat is öszehasonlítják, és így szépen kirajzolódik majd az egyes fajok evolúciós története.

      Törlés
  2. Paff, erről nem is hallottam eddig. Lesznek még mamutok is egyszer. S talán Jézust, vagy magát Istent is újrateremtik majd. Lesz akkor meglepetés! :)

    VálaszTörlés