2012. január 2., hétfő

Műveltség

Társasági beszélgetésekben sok téma szóba kerül. A témák szerteágazóak, általában életünkkel, környezetünkkel, a mai valósággal kapcsolatosak, és bizonyos értelemben, ezek együttesen a köztudatot tükrözik. Mi minden tartozik ebbe? Talán egyetérthetünk abban, hogy egy tájékozott ember ismeri a magyar és a világtörténelem legfontosabb eseményeit és ezek jelentőségét. Talán abban is egyetértünk, hogy illik ismerni a magyar és nemzetközi irodalom jeles képviselőit és főbb műveiket, valamint a főbb művészeti irányzatokat, a leghíresebb művészeket és legfontosabb alkotásaikat. Ma már elvárható, hogy beszéljünk egy-két idegen nyelvet, vagy legalább ismerjünk néhány idegen kifejezést. Tájékozottságunk kiterjed bizonyos mértékben a hazai és nemzetközi politikára is, valamint a kultúra egyéb területeire, építészetre, színházra, filmre, sportra. Hosszasan tudunk beszélgetni kulináris és szabadidős élményeinkről is. Mindezekből talán már érthető, mire célzok: érezzük, hogy vannak dolgok, amiket egy tájékozott embernek tudnia kell.

Mi a helyzet a tudománnyal? Van-e olyan tudománnyal kapcsolatos dolog, amiről hétköznapi beszélgetésekben szó esik? Sajnos nincs, vagy nagyon kevés! A társasági beszélgetésekhez nem szükséges tudományos és matematikai tájékozottság. Sőt, biztosan mindenki tapasztalta már, hogy úgy lehet együttérző elismerést szerezni, ha valaki avval henceg, hogy mindig hülye volt matekból, világéletében utálta a kémiát, vagy alig várta, hogy ne kelljen biológiát tanulnia.

Van-e olyan tudományos ismeret, amivel kapcsolatosan elvárható lenne, hogy ismerjük ahhoz, hogy tájékozottnak tekintsenek? Természetesen van! Például ilyenek az élettelen és élő anyag felépítésére és alapvető tulajdonságaira vonatkozó fizikai, kémiai és biológiai ismeretek, vagy a legfontosabb természeti jelenségek és biológiai folyamatok ismerete és alapvető megértése. Ezek szerintem egyszerű és alapvető ismeretek. Az evolúció egy másik olyan tudományos tény és elmélet, amit feltétlen tudni kellene. Ha valaki nem ismeri az evolúciós elmélet alapvető téziseit, akkor nem lehet tudományosan tájékozott.

Ha valaki nem ismeri, vagy nem tud beszélni ezekről, tekinthető-e olyannak, mintha nem tudná, hogy mi Ausztria fővárosa, ki vesztett csatát Mohácsnál, ki írta az Egri csillagokat, vagy, hogy ki volt Erkel Ferenc? Bárcsak igen lenne a válasz! E hosszúra sikerült gondolatsorral csak azt akartam kifejezni, hogy jó lenne már olyan világban élni, ahol senki sem tarthatja magát műveltnek anélkül, hogy tudományosan tájékozott legyen.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás, örülök, hogy valaki megfogalmazta, ami nekem is a fejemben jár már jó ideje.

    A legrémisztőbbnek a középiskolások hozzáállását látom: aki jó fizikából/matekból/kémiából, az valamiért "fura", meg "nerd", sokszor a csoportból kinézett.

    Hová vezet az olyan szociális evolúció, ahol a nemtudásnak van magasabb fitnesse?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméljük, hogy evolúciós időskálán a tudás, a racionalitás és a tudományos ismeretszerzés biztosít magasabb fitnesst. :)

      Törlés