2013. április 3., szerda

Evolúciós medicina

Az emberi szervezetet alaposan szemügyre véve furcsa kettősségeket, vagy ellentmondásokat tapasztalhatunk. Gondoljunk csak szemünkre: megcsodálhatjuk szinte tökéletes működését, amely a látás képességével ajándékoz meg bennünket. Azonban alaposabb vizsgálódás után csodálatunk tanácstalanságba csap át, mert a szem felépítésében olyan megoldásokat is találunk, amelyek ellentétesek minden logikus tervezői megoldással. Vérerek és idegek hatolnak be a szem belsejébe a látófelület közepén, és a lehető legrosszabb helyen, a lencse és a retina között futnak, éppen a fény útjában. E kettősséghez hasonlóan, minden tökéletesen működő ízületünkre jut néhány könnyen romló fogunk. Az immunrendszerünk képes legyőzni kórokozók ezreit, viszont szinte teljesen védtelen másokkal szemben, amelyek akár meg is ölhetnek bennünket.

Ezek az ellentmondások csak akkor nyernek értelmet, ha az emberi test kialakulását evolúciós szempontból vizsgáljuk. Tulajdonképpen ezt fejezik ki a híres orosz genetikus, Theodosius Dobzhanskynak, az oldal felső részében idézett  szavai: „A biológiában semminek nincs értelme, ha nem az evolúció fényében nézzük”. Az evolúciós értelmezés szerint szerveink és számos tulajdonságunk fokozatos kialakulása túlélési és szaporodási előnyt biztosított őseink számára. Más szóval, ezeket a természetes szelekció alakította ki. A természetes szelekción kívül persze más erők is hatottak tulajdonságaink és testfelépítésünk kialakításában. A véletlen, a faj története, és a már meglévő adottságok teremtette kényszer együttesen hatottak a természetes szelekcióval. Ezek eredménye, hogy szervezetünk kiválóan adaptálódott bizonyos vonatkozásokban, azonban másokban kompromisszumok és szükségmegoldások jellemzik. A különböző evolúciós hatások együttes figyelembe vétele segít megérteni az emberi szervezet gyengeségeit, sebezhetőségét és kóros folyamatait.

Az orvostudomány szinte csak a betegségek közvetlen okainak feltárásával és a betegségek gyógyításával foglalkozott eddig. Az orvosok csak közvetlen magyarázatokat keresnek a betegségekre, vagyis csak az emberi test ma megfigyelhető normális és kóros anatómiai felépítését és fiziológiai működését vizsgálják. Gyógyító munkájukban általában nem keresik a választ arra, hogy miért olyan az emberi szervezet, amilyen, azaz miért tartalmaz „illogikus tervezési megoldásokat” miért sebezhető és miért hajlamos kóros elváltozásokra. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni egy új biológiai tudományág, az evolúciós medicina, amely nem más, mint evolúciós biológiai alapismeretek felhasználása a betegségek megértésében, megelőzésében és gyógyításában. Az evolúciós megközelítés ötvözése a hagyományos orvoslás gyakorlatával szélesebb körű vizsgálódást, és alaposabb megértést tesz lehetővé. Az evolúciós medicina létrejötte elsősorban négy kutatónak, George Williamsnek, Paul Ewaldnak, Ernst Mayrnak és Randolph Nessenek köszönhető, akik lerakták az alapokat, és meghatározták az új tudományág legfontosabb területeit. Ezek közül az egyik legfontosabb terület a betegségekkel kapcsolatos, ebben arra keresik a választ, hogy miért vagyunk hajlamosak betegségekre. 

Az evolúciós medicina megalapítói (balról jobbra): George C. Williams és Paul W. Ewald, amerikai; Ernst W. Mayr német származású evolúciós biológusok és Randolph M. Nesse amerikai orvos és evolúciós biológus.
 
Kiderült, hogy betegségeinkre, testünk fogyatékosságaira adott evolúciós magyarázatok néhány kategóriába csoportosíthatók. Ezek közül az első a betegségeket okozó organizmusokkal folytatott egyenlőtlen küzdelmünkkel kapcsolatos. A második, szervezetünk régmúltban kialakult felépítési és működési jellegzetességeit érinti, amelyek gyakran nem illenek mai modern környezetünkhöz, mert a lassú természetes szelekciós folyamatnak nem volt még elég ideje megfelelő alkalmazkodások kialakítására. A harmadik magyarázat számos jellegünk kompromisszumos mivoltával kapcsolatos, ami az előnyök mellett hátrányokkal is jár. A negyedik magyarázat demonstrálja, hogy a természetes szelekció nem mindenható, mert történeti korlátok miatt gyakran szükségmegoldásokhoz vezet. Végül az utolsó kategória rávilágít arra, hogy több testi gyengeségnek, vagy betegségnek vélt jelenség tulajdonképpen védekezési mechanizmus, amelyeket a természetes szelekció alakított ki. A későbbiekben igyekszem majd ismertetni, és példákkal szemlélteti az említett evolúciós magyarázatokat.

107 megjegyzés:

 1. Szevasz Peter, nagyon erdekes a blogod, ha van idom sokszor idelatogatok. Az emberi fogfajas evolucios elonyeirol irtal mar? P. Laci (volt osztalytarsad)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Laci! Micsoda meglepetés, hogy éppen itt találtál rám! Lám-lám, mire jó egy blog. Az emberi fogazat evolúciójáról még nem írtam, de (remélhetőleg) hamarosan lesz majd szó a kompromisszumos jellegekről, ezen belül a csontokról is. Üdv. P.

   Törlés
 2. Ha kiderül egy adott betegségről, hogy az evolúció folyamán miért lett hajlamos rá a szervezetünk, akkor könnyebben gyógyítható is lenne, vagy csak érdekes infókkal bővülne tudásunk? Nem sikerül fejben összeraknom konkrét példát, hogy gyakorlatban hogyan is működik ez a tudományág.
  Krisztián

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Krisztián, az evolúciós medicina elsősorban új, vagy kibővült szemléletet adna az orvosoknak, amely nagyon fontos a betegségek, fertőzések okainak megértésében, és a védekezésben is. Ugyanakkor a gyógyításban is jelentős szerepe van és lehet. Kiderült például, hogy sok kórházban az antibiotikumok helytelen használata eredményeként evolválódtak a multirezisztens baktériumok. A hatékony vakcinálások is evolúciós szemléletet igényelnek. Említhetem Crohn-betegséggel kapcsolatos sikereket is (gondolom, erről olvastál az egyik bejegyzésemben), ami szintén az új evolúciós szemléletnek köszönhető.

   Törlés
  2. Igen, olvastam, és így már összeállt bennem a kép. Köszönöm a választ!

   Törlés
 3. EaseUS Data Recovery Pro License Code With Crack 2020


  Easeus Data Recovery Activation Code will be the finest free of cost data recovery software. By using this you're able to recuperate arranged, eradicated and together with dropped content. You could recuperate it by means of a notebook or Personal Personal computer and removable equipment fast in addition as rather immediately. It usually will take spot that the content from the drive or system is dropped because of into a crash of system or unintended deletion. Easeus data recovery 2020Whole crack with license code Absolutely free Download is just one of the greatest data recovery software programs. EaseUS Data Recovery 12 100 % newest version at no cost Download + Wonderful & cute patch certainly is the Totally complimentary Version. It is able artist that you may make use of to recover intel by means of your hard disk drive, UNIVERSAL SERIES BUS drives, memory space cards, as well as other detachable storage devices too. It shows to be an amazing equipment for each Mac also as windows

  VálaszTörlés
 4. So, if you would like sparkle your wife’s day, MomJunction has incredible Good Morning Message To My Wife. We bet your spouse will be swept off her feet.


  As we all are aware that the connection in between wife and spouse has continually been phenomenal and today we've been right here with a few of the best good morning wishes for that wife to produce that partnership even more outstanding. Below, we are likely to supply you some good morning texts for her to wish your pretty wife a contented morning. She is going to believe happy and happy to discover your information when she is going to get up on the morning. Most people wants to think absolutely adore and get enjoy from his / her associate.

  VálaszTörlés
 5. Its a indisputable fact that how wonderful a person’s day ends up really being mostly relies upon on how they started out it on the morning. It is usually for this reason why it can be important that you just begin the process of your day over a beneficial note. And what more beneficial process to do this than receiving a heartfelt good morning concept from a cherished one?!
  They're extraordinary birthday messages ranging from sweet to inspirational that one could deliver to your beloved mom to offer her a good begin the process of on the morning and enhance her chance of owning a gorgeous day. Visit for Lovely Quotes Good Morning Mother

  VálaszTörlés
 6. We are thrilled to have you on our team and this is exactly why we need you.https://usecracked.com/4k-video-downloader-key-crack/

  VálaszTörlés
 7. I can no other answer make but thanks, and thanks, and ever thanks.

  https://cracksray.com/

  VálaszTörlés
 8. https://cracksmag.com/

  We often take for granted the very things that most deserve our gratitude.”

  VálaszTörlés
 9. https://cracksdat.com/

  As we express our gratitude, we must never forget that the highest appreciation is not to utter words, but to live by them.

  VálaszTörlés
 10. CSkeygen.com

  Appreciation is a wonderful thing: it makes what is excellent in others belong to us as well.

  VálaszTörlés
 11. Cracksmel.com

  The roots of all goodness lie in the soil of appreciation for goodness.

  VálaszTörlés
 12. Crackdad.com

  Hem your blessings with thankfulness so they don’t unravel.

  VálaszTörlés
 13. ZayanPc.com

  I would maintain that thanks are the highest form of thought, and that gratitude is happiness doubled by wonder

  VálaszTörlés
 14. cracksmid.com

  Feeling gratitude and not expressing it is like wrapping a present and not giving it.

  VálaszTörlés
 15. cracksmob.com

  Acknowledging the good that you already have in your life is the foundation for all abundance.

  VálaszTörlés
 16. Zzcrack.com

  If you want to turn your life around, try thankfulness. It will change your life mightily.

  VálaszTörlés
 17. LogMeIn Hamachi Crack any two computers on the Internet can communicate directly with each other. With LogMeIn Hamachi Serial Key, you can make secure, direct connections to computers that are otherwise inaccessible due to network settings restrictions. For example, if your home computer is connected to the Internet through a shared connection or a broadband router, you generally won't be able to access it from your office.

  VálaszTörlés
 18. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!
  avast mobile security pro crack
  debut video capture crack
  vmware fusion mac crack
  proxy switcher pro crack full version

  VálaszTörlés
 19. Consumer Reports Best Artificial Christmas Tree greater than a real one won't make your holiday getaway any significantly less brilliant. Assuming that you pick one of quality, no one should be equipped to inform you are doing work along with a bogus fir. In reality, greater than the years, the look of artificial trees has enhanced so much, some of them glimpse specifically such as real thing. As well as the most appropriate piece is these days, trees occur pre-lit, entirely decorated, and lined in snow, doing them more magical.


  To verify you decide the easiest tree likely, Rachel Rothman, the main technologist and director of engineering for the Good Housekeeping Institute, states to look for a synthetic tree that advertises “true needles” or “real feel.” They are created to significantly more intently mimic the glimpse

  VálaszTörlés
 20. It's the best time to plan for the future and the time to be happy.
  I read this post and if I can, I will also introduce you to some interesting facts.
  Feedback. You may be able to write the following articles referring to this.
  Member. I hope I read more about it!
  pinnacle studio crack
  shadow defender crack
  minitool power data recovery crack
  light image resizer crack

  VálaszTörlés
 21. Just Cause 2 Download For PC Highly Compressed
  Connectify Hotspot Pro Crack Just Cause 2 is a 2010 action-adventure game developed by Avalanche Studios, published by Eidos Interactive and distributed by Square Enix for Microsoft Windows, PlayStation 3 and Xbox 360.

  VálaszTörlés
 22. TransMac 12.7 Activation Key is an incredible programming arrangement that permits you to duplicate any sort of record from Mac OS X-organized plates which can’t be gotten to from Microsoft’s working framework without particular apparatuses.transmacfreedownload

  VálaszTörlés
 23. NetBalancer Full Version Crack is a recently released software that works for the purpose of monitoring data. First of all, with its help, you can balance your inbound or outbound traffic as well. netbalancertorrent

  VálaszTörlés
 24. TeamViewer Activation Code Download is the best program to remotely access your device. It helps you to access your device with the help of the world web. teamviewerlicensekey

  VálaszTörlés
 25. Bitdefender Total Security Crack Download Key is one of the most capable antiviruses on the market today. It is packed with a variety of high-end features unmatched by any other security suite.bitdefendertotalsecuritycrack

  VálaszTörlés
 26. This audio editing software is a complete professional audio and music editor for Windows and Mac. Record and edit music, voice, and other audio recordings.crackforwavepadsoundeditor

  VálaszTörlés
 27. Hotspot Shield VPN Key Crack is a very reliable and successful VPN system used by over 600,000 customers.downloadhotspotshieldkey

  VálaszTörlés
 28. MAGIX ACID Pro Free Crack is an advanced digital audio workstation (DAW) software for writing, recording, mixing and organizing MIDI audio and tracks.magixacidprosuitefreedownload

  VálaszTörlés
 29. Mirillis Action Crack Free Download is a great application that allows you to stream and record your Windows desktop in real-time with the best possible video quality.mirillisactionactivationkey

  VálaszTörlés
 30. This add-on creates all the volume you need for music. I used the first plugin “Sausage Fattener” to create an easy way to get a greasy sound.downloadsausagefattenerendlesssmilewin

  VálaszTörlés
 31. Positive Grid Bias FX 2 Elite Crack Download: Want access to the famous classic and modern amplifiers and effects in your hands? BIAS FX 2 License Code Guitar Software offers more as an intuitive and fully customizable virtual electric guitar, bass or acoustic guitar podium for Mac and PC.positivegridbiasfxeliteserialkey

  VálaszTörlés
 32. 3D Max Crack is 3D modeling, animation, and rendering software designed and developed for gaming and design visualization.download3dmaxcrack

  VálaszTörlés
 33. Movavi Video Suite Crack Download is a luxurious multimedia suite software that makes it easy to create, edit, play, manage and share media files. movavivideosuitecrack

  VálaszTörlés
 34. Adobe InDesign CC Crack is a design and layout application used by graphic designers and businesses to create, preflight, and publish documents for print and digital media.adobeindesignccactivationkey

  VálaszTörlés
 35. ExpressVPN 9.0.40 Product Key has performed well in the VPN business, and we rate it as the # 1 VPN. 1 is accessible today.expressvpntorrent

  VálaszTörlés
 36. Pinnacle Game Profiler Crack is a useful application that aims to help you play games on your computer using game controllers.pinnaclegameprofilerregistrationcode

  VálaszTörlés
 37. CyberLink PowerDVD 20.0.2216.62 Crack is top-quality Blu-column player programming with an obviously spellbinding interface that is unquestionably not difficult to examine and utilize.cyberlinkpowerdvdtorrent

  VálaszTörlés
 38. CorelDRAW Crack is actually a bundle of various applications sold under the name “CorelDRAW Graphics Suite.freedownloadcoreldrawkey

  VálaszTörlés
 39. I'm really impressed with your writing skills, as smart as the structure of your weblog.
  Is this a paid topic or do you change it yourself?
  However, stopping by with great quality writing, it's hard to see any good blog today.

  mathtype crack
  beyond compare crack key download
  paragon ntfs crack
  gamemaker studio crack

  VálaszTörlés

 40. Well, it's a good discussion for this paragraph on this blog,
  I’ve read them all, so now
  I also mention here.

  3d coat crack
  mixpad crack registration code
  photo stampremover crack

  VálaszTörlés
 41. Great web site. A lot of useful info here. I’m sending
  it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks for your sweat!

  sony vegas pro crack
  usb secure
  windows 7 starter crack
  serif affinity designer crack
  ubl digital apk

  VálaszTörlés
 42. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got a shakiness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly
  again as the same nearly a lot often inside case you shield this hike.
  idm serial key crack
  vsdc video editor crack
  drmare tidal music converter crack
  malwarebytes anti malware crack keygen

  VálaszTörlés
 43. Nice message, I am reviewing this blog all the time and it impressed me a lot!
  Very useful information, especially the last step: I tend to deal with this kind of information. I am looking for this
  Extra information for a long time. Thank you and good luck.
  iskysoft pdf editor pro crack
  autodesk autocad
  cyberghost vpn crack
  keepvid pro crack

  VálaszTörlés
 44. I like the result, I found what I wanted, and you completed a 4-day hunt!
  God bless your husband and wish you a happy day.
  cobra driver pack
  windows 10 enterprise crack
  bluestacks crack

  VálaszTörlés
 45. I really love your blog.. Great colors & theme.
  Did you develop this website yourself? Please reply
  back as I’m hoping to create my own site and would love to know
  where you got this from or just what the theme is named.
  Thank you!
  windows live movie maker crack
  windows pro crack
  ik multimedia amplitube crack
  comodo antivirus crack
  font lab crack
  zwcad crack

  VálaszTörlés
 46. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I
  really enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the
  same subjects? Thanks a lot!
  showbox apk cracked

  VálaszTörlés
 47. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info specifically the last part
  I care for such info much. I was seeking this particular info for a very long time.
  Thank you and good luck.
  melodyne crack
  toolstoo crack
  symantec endpoint protection crack
  nero backitup crack
  screen to gif crack
  abelssoft screen video crack

  VálaszTörlés
 48. Hi there it’s me, I am also visiting this web page on a regular
  basis, this web site is actually good and the users are truly
  sharing fastidious thoughts.
  fl studio crack
  prodot antivirus
  wynk music apk

  VálaszTörlés
 49. I'm not much of an internet reader to be honest,
  but your blogs are really nice, go ahead! I will continue to bookmark your site to get back on track.
  All the best
  k7 anti virus premium crack
  ashampoo anti virus crack
  revo uninstaller pro crack torrent

  VálaszTörlés
 50. skincell pro price - What are the benefits of skin cell pro? I was looking for a cure-all product to use on my face that would make my problem go away. My face had always been prone to acne and had several scars from acne. However, my skin was dry, and the acne had largely disappeared. I didn't have any breakouts, yet I decided to give skincell pro a try. I read several reviews online and was intrigued by the positive feedback I got from others.

  VálaszTörlés
 51. solarplusmore offers Emergency 15V Jump Starter with Air Compressor portable air compressor. in one with charger for Laptop and SmartPhone

  VálaszTörlés

 52. edraw-max-crack is just a diagram software that delivers all the crucial drawing resources to satisfy your small business enterprise and organizational requirements. This makes it easier for you to create professional-looking flowcharts
  new crack

  VálaszTörlés
 53. What happens! This post couldn't be better written!
  Reading this post reminds me of my old roommate!
  He was always talking about it. I will send you this page.
  I'm pretty sure you'll read it right. Thanks for sharing!
  garden planner crack
  chrispc screen recorder pro crack
  process lasso pro 9 9 1 23 final crack
  blufftitler ultimate crack
  xara photo graphic designer crack
  typing master crack

  VálaszTörlés
 54. After looking over a number of the blog posts on your
  the site beutiful post this is good working of site
  ip camera recorder crack
  smartdraw crack
  mirillis action crack

  VálaszTörlés
 55. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site. Driverpack Solution Crack

  VálaszTörlés
 56. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Download Cracked Application and install a crack pro software or any other basic crack version. I always rely on others to solve my basic issues. But thankfully, I recently visited a website named Download Full Crack Application! that has explained an easy way to install all all the crack software on windows and mac. So, if you are the same as me then must-visit place for you. https://getproductkey.co/


  Fast Video Downloader Crack
  ABBYY FineReader Crack
  TuneFab Apple Music Converter Crack
  Combin Crack
  Get Product Key Pro Software

  VálaszTörlés
 57. https://bilirsenmi.blogspot.com/2012/02/39-olcu-ayaqqab-geyinmk-ayagmzn-39-sm.html?showComment=1623475951767#c2167886989370366346

  VálaszTörlés
 58. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site
  adobe flash builder premium crack

  VálaszTörlés
 59. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site
  microsoft office crack

  VálaszTörlés
 60. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site
  anti porn crack

  VálaszTörlés
 61. http://biljke-kao-lijek.blogspot.com/2018/04/u-potrazi-za-sparogama.html

  VálaszTörlés
 62. It really is also more likely to change the determine, pinch the brilliance and illumination, restore garments, modify the environment, as wonderful as get rid of pink eyes and utilize sharpen, difference, blur, melt away and dodge equipment. Passport photo maker at no cost is too exceedingly very easy to benefit from. No compound procedure is requisite to whole the obligation. The border is accessible and effortless to work. https://freecrackbox.com/passport-photo-maker-9-0-crack/

  VálaszTörlés
 63. Smile confidently with Mouth Spray, best for oral care.

  VálaszTörlés
 64. Afterpulse APK is among the most exciting Android mobile games recently developed and got all the highest reviews from mobile gamers. If you are a fan of android gaming on your favorite Android device, today we have some good news for you.
  afterpulse apk free download

  VálaszTörlés
 65. Windows Movie Maker 2021 Crack is one of the most popular and reliable video editing & video making tool. It comes with a very unique and user-friendly interface. This multimedia application is designed and oriented by Microsoft.
  Windows Movie Maker Full Crack Download

  VálaszTörlés