2015. február 13., péntek

Legek világa – a Föld legidősebb állata

Fekete korall (Leiopathes sp.)
Miután megismertük a Föld legnagyobb élőlényét, talán ideje rácsodálkozni a legöregebb állatra. Lehet, hogy ez is meglepő lesz sokak számára, mert bizony nem teknősök, kagylók, vagy más, jól ismert állatok között kell keresni. Az állat matuzsálem, egy fekete korall (Leiopathes sp.) egyed, amely a Hawaii-szigetek közelében, 400 m mélyen él az óceán fenekén. Kutatók 2009-ben fedezték fel, és radiokarbon módszerrel 4265 évesnek határozták meg korát.
Fekete korall polipok (Erik Cordes felvétele)


Talán érdemes megemlíteni, hogy minden korall ivartalan szaporodással létrejövő, genetikailag azonos polipok kompakt kolóniájából áll. A polipok puhatestű, néhány mm átmérőjű és néhány cm hosszú állatocskák, amelyek idővel fajra jellemző szilárd burkot, exoszkeletont hoznak létre maguk körül. Az exoszkeleton nagyon lassan növekszik, átmérője évente csupán 4-35 mikrométerrel vastagszik.


4 megjegyzés:

  1. Akkor most mi is a legidősebb? A korall váza, avagy az őt létrehozó polipkák egyike, mindegyike?

    VálaszTörlés
  2. Értem, köszönöm!
    De hát a korallváz gyakorlatilag egy élettelen meszes "izé", tehát nem is élőlény. Csak egy lakóház, melyet ugyan élőlények hoznak létre, de ők folyton cserélődnek. Nekem ez így kicsit fura, erőltetett "leg". Mondjuk nincs megkövesedve, polipkái ha cserélődnek is, benne laknak, s építik, ez igaz. Mégis csak másik állatfajban kell keresni a legidősebb állatot. Én legalábbis ez alapján egy konkrét egyedet értek. Mint pl. egy idős famatuzsálem. Bár úgy tudom, hogy egyes esetekben mind a faj, mind az egyed határai nem pont olyan konkrétak, mint az a mi hétköznapi gondolkodásunkban szerepel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de a kis polipocskák genetikailag azonosak és hát a vázukkal együtt jelentenek egy élőlényt. Egyetértünk abban, hogy bizony az egyed (és a faj) határai nem mindig konkrétak.

      Törlés