2013. augusztus 29., csütörtök

A madarak és a sebességkorlátozás

Autóval közlekedőknek szinte mindennapos látványt jelentenek az utakon látszólag közömbösen sétáló és táplálékgyűjtögető madarak, amelyek azonban időben felröppennek, hogy elkerüljék a számukra végzetes találkozást. Egy most megjelent vizsgálat szerint az a távolság, amelynél a madarak felröppennek nem a közeledő autó sebességétől függ, – mint azt sokan gondolnák – hanem az adott területre kiszabott sebességkorláttól.

A vizsgálatot végző kutatók 21 madárfajt képviselő 134 egyed felröppenési távolságát mérte miközben egy fehér Peugeot-val közlekedtek 20, 50, 90 és 110 km/óra sebességkorlátozású utakon. Azt tapasztalták, hogy annál hamarabb röppentek fel a madarak a közeledő autó előtt, minél magasabb volt a sebességkorlátozás. Viselkedésüket nem befolyásolta, ha a kutatók a megengedett sebességnél lassabban, vagy gyorsabban közeledtek feléjük. Ez arra utal, hogy nem az egyes autók sebességét figyelik, hanem az adott területen áthaladó autók „tipikus viselkedését”, azaz átlagsebességüket, ami jó megfelelést mutat a helyi sebességkorlátozási értékekkel.

Úgy tűnik, hogy a madarak olyan ragadozóknak tekintik autóinkat, amelyek különböző útszakaszokon eltérő támadási sebességgel rendelkeznek, és ehhez alakítják viselkedésüket. Így maximálni tudják a táplálékszerzésre fordított idejüket anélkül, hogy áldozatokká válnának.

3 megjegyzés:

  1. Madara válogatja. Azonban - személyes tapasztalat - vannak fajok amelyeket szinte "lehetetlen" elgázolni. Az egyik kedvenceim a varjak. Még amikor a vasútnál dolgoztam, akkor figyeltem meg, hogy a közlekedő mozdony elől mindig pont a kellő időben repülnek el. Autósként is ezt tapasztalom, a vetési varjú különösen alkalmazkodott a közlekedéshez. De az egerészölyv és a vörös vércse is. Viszont az énekes madarak... kevésbé. A fácán meg tipikus balek. Amúgy a cikknek igaza lehet, de szerintem egyes madárfajok a legtöbb átlagos közlekedő jármű sebességét fel tudják mérni, és a kellő időben félre "ugranak". Sok madár 60-80 km/óra sebességet elér repülés közben, s egyes ragadozók támadás során rövid időre ennél jóval gyorsabbak (héja, sólymok), így egy 100-zal haladó autó számukra nem különös. Mondjuk 130 felett már más kérdés, nem tudom, vajon az autópályákon folynak-e vizsgálatok az elgázolt fajokkal kapcsolatban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. qvik, a közlemény azt igazolja, hogy a madarak nem az éppen közeledő autó sebességét érzékelik, hanem az adott útszakaszon tapasztalt átlagsebességet, ami elég jól megegyezik az útszakaszra érvényes sebességkorlátozással. 21 madárfajt vontak be a vizsgálatokba, köztük azokat a fajokat is, amelyeket te említesz, és mindre hasonló eredményt kaptak.

      Törlés
    2. Ez nyilván igaz, hisz egzakt felmérés. Azonban amikor az úton elgázolt fajokat kellett felmérnem egy útszakaszon, rigók, vörösbegyek, zöldikék, erdei pintyek gyakran szerepeltek matricaként, a szintén gyakori szarka, szajkó, dolmáényos varjú, vagy vetési varjú meg soha. Persze a dolog komlikált s nem vizsgáltam meg számos tényezőt.

      Törlés