2012. július 23., hétfő

Tisztázzuk!

Egy internetes közösségi oldalon találtam ezt a képet, az emberi faj eredetével kapcsolatosan:


Noha ez egy humoros és leegyszerűsített összeállítás, hasonló ábrázolást és kijelentéseket gyakran lehet találni folyóiratokban, könyvekben és különböző médiákban is. Az elképzelés tehát elég népszerű és elfogadottnak tűnik a közvéleményben, de vajon helyes-e?

Valóban ezt gondolják a biológusok, paleontológusok, genetikusok és archeológusok az emberi faj evolúciójáról? Ki gondolja, hogy a fenti, vagy ehhez hasonló elképzelés/ábrázolás helyes? Kinek van esetleg más véleménye?

5 megjegyzés:

  1. Általában véve a biológiai evolúció (így ez emberi faj evolúciója is)nem lineáris, hanem szétágazó dinamikájú. Ez az ábrázolásmód inkább azok elképzelését tűkrözi, akik azt állítják, hogy Darwin szerint az "ember majomból alakult ki"- nagylelkűen megengedve némi átmenetet. Ráadásul az ábra szerint a homonida fajok mintha lineárisan következtek volna egymás után, holott mindannyian a törzsfejlődési fa egy-egy leágazását reprezentálják. Egy valóságot jobban tűkröző modell így festhet http://www.geo.arizona.edu/Antevs/ecol438/hominid3b.gif , de ez közel sem olyan felhasználóbarát, mint a fenti "sétálás közbeni emberré válás".

    VálaszTörlés
  2. Minimum két hatalmas csúsztatás rejlik a dologban.
    1. A teremtéstörténet az élet keletkezéséről beszél, míg az evolúció(elmélet) annak fejlődéséről.
    2. A "What Christians think happened" - fenti csúsztatástól ha eltekintünk - durva általánosítás, miszerint a keresztények elutasítják az evolúciót, vagyis tök hülyék. Ugyanez a kreacionista oldalról, csak ugye az ő szemükben a tudomány művelői a hülyék. Vannak egyházak, szekták, ilyesmik, akik kreacionisták, főleg az USÁ-ban. A Vatikán elfogadja, mint tudományos elméletet. A hívők között bizonyára nagy a szórás, gondolom képzettség, tájékozottság erősen befolyásolja.

    Elég rossz mindkét oldalról azt hallani, hogy tök hülye vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. felician, köszönöm, hogy kommentáltad a bejegyzést! Úgy érzem, hogy kicsit elkalandoztál gondolatban, és nem a kérdésre válaszoltál. Itt most nincs szó teremtéstörténetről és evolúcióról általában, a kérdés kizárólag az ember eredetével kapcsolatos. Kovács Levente válaszát ajánlom figyelmedbe.

      Törlés
  3. https://9gag.com/gag/6397282

    :))

    VálaszTörlés