tag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post4965593776928782952..comments2024-03-27T08:14:22.973+01:00Comments on BIOLÓGIAI EVOLÚCIÓ: Az alkoholizmus evolúciós magyarázata?Deák Péterhttp://www.blogger.com/profile/14753800237420886748noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-68638758201600381832016-03-20T18:07:12.612+01:002016-03-20T18:07:12.612+01:00Tamás, azok a főemlősök új táplálék(niche)re tette...Tamás, azok a főemlősök új táplálék(niche)re tettek szert, avval, hogy életterük a lombkorona szintről a talajszintre került és rendszeresen fogyaszthatták (az alkohollebontó ADH4 miatt) az erjedő, túlérett (legkalóriadúsabb) alkoholtartalmú gyümölcsöket. Azok a fajok, amelyek fán élők maradtak (mint pl. az orángután) számára nem jelent előnyt az alkohollebontó ADH4 változat, és bennük nem is található meg ez.<br />Ja, és még valami: az előző hozzászólásomban nem említettem, hogy az ázsiai népesség is (mint minden ember) az új, alkohollebontó ADH4-et hordozza.Deák Péterhttps://www.blogger.com/profile/14753800237420886748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-4963996839933095832016-03-17T20:19:15.494+01:002016-03-17T20:19:15.494+01:00A foemlosok akikkel kozos az ADH4, ha jol gondolom...A foemlosok akikkel kozos az ADH4, ha jol gondolom, nem keszitenek szandekosan fermentalt iralokat, csak, ahogy blogban irod, ha epp olyat talalnak, akkor elfogyasztjak az erjedt gyumolcsot is. Erdekes, hogy ez elegendo szelekcios nyomas volt.tamashttps://www.blogger.com/profile/08987295224736361590noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-88310548655594718552016-03-16T22:41:11.936+01:002016-03-16T22:41:11.936+01:00Hát alkalmi alkoholfogyasztás nem valószínű, hogy ...Hát alkalmi alkoholfogyasztás nem valószínű, hogy evolúciós adaptációt eredményezett volna, bár az "alkalmi" kitétel elég relatív. <br />Viszont számos régészeti lelet bizonyítja például Kínából, Grúziából, Iránból, vagy Közel-Keletről, hogy mesterségesen fermentált italokat már a neolitikumtól fogyasztottak. A grúzok büszkék arra, hogy náluk 6000 BC óta létezik bortermelés.<br /><br />http://www.pnas.org/content/101/51/17593.full.pdf<br /><br />Az ázsiai népesség alacsony alkoholtoleranciáját, ha jól tudom, a felhalmozódó acetaldehid toxikus hatásával magyarázzák, amit egy hiperaktív ADH1B és egy alacsony aktivitású ALDH2 változat idéz elő. Ezek elterjedését eredményezhették azok a középkori szokások, amelyeket említesz.<br />Deák Péterhttps://www.blogger.com/profile/14753800237420886748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-42724894528868742392016-03-16T20:47:02.483+01:002016-03-16T20:47:02.483+01:00Errol jut eszembe Posfai Gyuri irasa:
http://posfa...Errol jut eszembe Posfai Gyuri irasa:<br />http://posfaigyorgy.hu/novellaskotet/pdf/2011_06_18_21_06_17.pdftamashttps://www.blogger.com/profile/08987295224736361590noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-61128360348684542822016-03-16T20:45:24.748+01:002016-03-16T20:45:24.748+01:00A ket elmelet nem zarja ki egymast. Az elso az alk...A ket elmelet nem zarja ki egymast. Az elso az alkalomszeru alkoholtartalmu gyumolcsok hasznositasara (ez kozos a foemlosokben), a masik a rendszeres, viz helyett inkabb fermentalt italok rendszeres fogyasztasara (es az europai populacio sajatja, szemben az azsiaival) az ad magyarazatottamashttps://www.blogger.com/profile/08987295224736361590noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-78631106521472935042016-03-15T17:59:24.006+01:002016-03-15T17:59:24.006+01:00Tamás, valóban, több elmélet született az alkoholf...Tamás, valóban, több elmélet született az alkoholfogyasztás magyarázatára. Szerintem a csimpánzokkal és gorillákkal közös ADH4 változataink azt valószínűsítik, hogy az alkohollal való találkozásunk, no és e nedű rendszeres fogyasztása, sokkal korábbi, mint a középkor.Deák Péterhttps://www.blogger.com/profile/14753800237420886748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-173227834105070940.post-49685444211461510912016-03-13T07:05:07.924+01:002016-03-13T07:05:07.924+01:00Egy masik elmelet szerint a kozepkorban szelektalo...Egy masik elmelet szerint a kozepkorban szelektalodott ki az alkolizmus: a nepesseg novekedese es a csatornazas, higienia hianya miatt akik (fertozott) vizet ittak, azok nagyobb esellyel betegedtek meg, haltak meg, mint azok, akik fermentalt (es emiatt nem fertozo) leveket fogyasztottak.<br />Erdekes modon Azsiaban a fermentalt levek helyett a forralt levek (tea) fogyasztasa lett a megoldas.<br />Ez magyarazza, hogy az azsiai nepesseg miert toleralja sokkal kevesbe az alkoholt.tamashttps://www.blogger.com/profile/08987295224736361590noreply@blogger.com